books in my belly

(super family, vol.1)

2017. június 09. 14:44 - RobFleming

dc-action01.jpgAction Comics -Path of Doom (Action Comics vol.1 #957-962) (2016) (írta: Dan Jurgens; rajzolta: Patrick Zircher, Tyler Kirkham, Stephen Segovia) (eng)

 

ha már ’action comics’ a cím, akkor úgy illet, hogy egy akciódús kezdéssel köszöntsék az új kor kezdetét -és természetes dolognak érzem, hogy ahhoz, hogy igazán emelje a tétet, dan jurgens-nek egy fontos gyermekéhez kellett visszanyúlnia: az ikonikus doomsday-hez, az univerzum azon kevés lényeinek egyikéhez, aki igazán meg tudja izzasztani az acélembert... nagyon óvatosan kell bánni az ilyen epikus összecsapásokkal, mert könnyen unalomba fulladhatnak a szüntelenül záporozó pofonok miatt, de itt a szerző megtalálta azt a vékony határmezsgyét, ahol még épp’ nem fárasztó a sok fizikai erőszak. és ehhez talán az kellet, hogy adjon superman-nek a szokásos ’mentsük meg az embereket’ mentalitásán túl egy olyan célt, ami miatt átérezzük minden ütése súlyát -és ha van valami, amit át tudunk érezni, akkor az a család iránti feltétlen szeretet. és nagyon szimpatikusan van ábrázolva a kapcsolata lois-zal és a kis jonathan-nal -akitől pedig féltem, mint ahogy minden gyerekszereplőtől szoktam tartani egy kicsit, de tök jól átragad az olvasóra is a lelkesedése, és ez segít az a szívünkbe zárni. ahogy az is segíti a nagy bunyó monotonitásának megtörését, hogy rendre meglepetéseket dobál be a szerző, legyen az a hősies luthor, az emberi clark kent, vagy a harc közepébe hevesen berobbanó wonder woman... nem ez a legokosabb képregény a világon, de az biztos, hogy féktelenül sodor a lendülete és hatalmas szíve van... (#06.03.)

 

dc-superman01.jpegSuperman -Son of Superman (Superman Rebirth, Superman vol.3 #1-6) (2016) (írta: Peter Tomasi, Patrick Gleason; rajzolta: Patrick Gleason, Doug Mahnke, Jorge Jiménez, Mick Gray) (eng)

 

truth, justice and... family...? szerintem a képregényírók többsége egy szükséges rosszként tekint a karakterek magánéletére, amit be kell szorítani két bunyó közé, hogy az olvasók ne háborogjanak -vagy csak azért érzem ezt, mert eddig csak felületes írók munkáit olvastam...? mert bizony sok potenciál van a szuperhősök hátországában is, más lesz a világmegmentő küldetések íze, ha az önzetlen segítségen túl más is motiválja a hőst. mondjuk a családja iránt érzett féltő szeretet... nem nagyon izgat a megkavart felállás, azaz hogy honnan jött ez a superman, és mi történt az itteni világ superman-jével, viszont az nagyon érdekel, hogy mit is kezdenek ezzel a setup-pal, a családos superman-nel, aki boldog házasságban él, ahol egy olyan gyermeket nevelnek lois-sal, akit a kriptoni génjei komoly képességekkel ruháznak fel. az sem ártott, hogy elhagytuk metropolis-t, és vidéken zajlik a sokkal kisebb-szabású élet, ahol a farmerkedés mellett nyugodtan lehet terelgetni a cseperedő jon hőlátását is... a képesség-tanulásokban sok potenciál rejlik, főleg hogy elég intimen és drámaian mutatják be a gyakorlást. de egyébként is jó látni ezt az isteni hőst egy kicsit gyerek-perspektívából... de persze nem maradhattunk a farmon, kellett egy ellenség is az akciókhoz, de őt is úgy választották ki az alkotók, hogy a személyes aspektusa tudjon dominálni -azzal is, hogy a kriptoni múltat hordozza magában, de azzal meg főleg, hogy sup jr. az elsődleges célpontja, akiből ki akarja purgálni az emberi oldalt. és superman minden ütésében benne vannak így a gyereke iránti érzései, amik hatalmas erőt adnak a képregénynek is... bár néha kapkodja kicsit az ember a fejét (mondjuk a kriptoni szellemeken), és néha furcsán kellett ugrálnia a szemnek a panel-kezelés miatt, de a mélyben gyöngyként jelen lévő érzelmek nagyon könnyen sodortak magukkal (meg az időről/időre betoppanó meglepő ötletek is, mint kripto váratlan önfeláldozása, vagy lois szerepe a végső harcban -btw, üdítő olvasni egy olyan lois lane-t, aki kedves, okos és anyatigrisként harcol a gyermekéért). (#06.04.)

komment
süti beállítások módosítása