books in my belly

Runaways -Dead End Kids

2019. január 11. 20:20 - RobFleming

runaways_08.jpg(Runaways vol.2 #25-30) (2007-2008, Marvel Comics) (írta: Joss Whedon, rajzolta: Michael Ryan) (eng)

 

bkv ekkoriban épp’ nyakig merült a lost írószobájában halmozódó jegyzet-lapokba, gondolom ez volt a fő indoka, hogy magára hagyta az eredeti gyermekeit -de minden képregényrajongó megnyugodhatott, jött egy minőségi csere, az ekkoriban az erős női karaktereiről ismert joss whedon. egy ilyen íróváltásnál talán jobban szemet hunyunk az átmeneti döccenéseken, mondjuk afelett, hogy nem pont onnan folytatjuk, ahol legutóbb elejtettük a fonalat (azaz túl kell esnünk azon, hogy nem láthatjuk, hogy miként szabadultak ki a szökevényeink a regisztrációt kiabáló ironman fémkesztyűi alól, és miért pont new york-ban húzták meg magukat). de oké, nézzük az új kalandokat, izé, hé joss, mi a fenét csinálsz?? a srácok rövid hezitálás után a vezérnek kezdenek dolgozni? a megtorló is ráijeszt a gyerekekre (egész addig, amíg tökön nem vágják)? és ezután hopp, ott hagyunk csapott/papot, hogy száz évet zuttyanjunk vissza a múltba, ahol egy zavaros szuperhősös gangs of new york közepébe csöppenünk, ahol hőseink csak bolyongnak a furcsa szituációk és az új karakterek között... oké, vannak így is működő (karakter-)pillanatok (karolina és nico a tetőn, pl.), de valahogy az egész olyan, mintha nem lenne száz százalékosan szinkronban az eddigiekkel. victor is random beleszeret első látásra egy helyi lányba, és nico-nak ezzel nincs túl sok baja? egy kora-tizenéves gyermek-feleségnek komoly ellenérzései támadnak a meleg-szerelem láttán...? de lehet ám, hogy csak én vagyok a konzervatív, aki azokat a beat-eket várja a sorozattól, amit korábban megszokott -de legalább a vizualitással jól megidézik ezt az érzést, szerintem a színezés lehet a kulcs, itt is sikerült kikeverni azokat a szolid pasztell-színeket, mint régebben... a következő volume-ról még rosszabbakat olvasni a neten, úgyhogy most úgy tűnik, hogy sokáig elbúcsúzok ettől a csapattól (pedig mélyen beköltöztek már a szívembe) -türelmesen kivárom, hogy egy olyan író vegye a gondos kezébe a karaktereket, aki maximálisan tiszteli a lefektetett alapokat. (×01.11.)

komment

Thunderbolts -Caged Angels

2019. január 11. 11:05 - RobFleming

thunderbolts09.jpg(Thunderbolts vol.1 #116-121) (2007-2008, Marvel Comics) (írta: Warren Ellis, rajzolta: Mike Deodato, Jr.) (eng)

 

az előző kötetben amerikát jártuk az új karakterek nyomában, most viszont összezártak minket ezekkel az amorális alakokkal egy szűk barlang-rendszerbe -hogy még hatásosabb legyen, amikor felrobban minden a feszültségtől, amikor elszabadul a pokol... és nem kellett sok ahhoz, hogy a csapat önmagát tépje szét, csak néhány elszánt, magát hősnek gondoló ember, akik magas fokon űzik az érzékek becsapását, a gondolatok manipulációját. és egy ilyen a kis lökésektől máris elveszett norman osborn a maszkja alatt, venom nem fogta vissza többé az éhségét, a kis von strucker meg az apja náci eszméiről kezdett hadoválni (miközben rituálisan leborotválta a fejét). csak moonstone-t nem lehet kibillenteni az ilyen elme-trükökkel a lelki egyensúlyából, ő csak unottan nyomja a kígyós játékok a nokiáján -oké, azért csak lett egy pont, amikor ő is felrobbant, amivel súlyos sérülést is okozott egy csapattársának... jó lenne, ha elkezdeném memorizálni a c-listás karakterek neveit is, mert az előző kötetben nem esett le, hogy az önmagát büntető ’bolts-tag nem más, mint az az izgága srác, akivel a civil war képregény kezdődött anno -és bizony pont ezért sanyargatja magát, mert bűntudatot érez az akkor bekövetkezett sok halál miatt... azt gondolná az ember, hogy warren ellis-t lekorlátozza a kevés helyszín, de ő jól játssza ki a kártyáit, és még akkor is működik az írása, amikor teljes talppal átlép a hatásvadászat határán (bullseye belépőjével, pl.)... (bár nem vagyok a barátja a hulk-környéki karaktereknek, azért sámson doki lazasága és empatikus képessége tetszett most, vele még olvasnék szívesen valamit.) mike deodato rajzai még mindig csodálatosak, illetve a fény/árnyék játékok miatt a színezőjét, rain beredo-t is kiemelném most. már csak egy dologra szeretnék magyarázatot kapni a kedves művésztől: norman osborn miért tommy lee jones, robert baldwin meg miért edward norton...? (fájdalmasan hamar dobbantott a címről ellis és deodato, és így igazság szerint én is lépek nemsokára -még a secret invasion-os füzeteket megvárom, de a sokak által szidott andy diggle korszakhoz viszont már nem füllik a fogam...) (×01.10.)

komment

Thunderbolts -Faith in Monsters

2019. január 10. 15:06 - RobFleming

thunderbolts08.jpg(Thunderbolts vol.1 #110-115) (2007, Marvel Comics) (írta: Warren Ellis, rajzolta: Mike Deodato, Jr.) (eng)

 

a thunderbolts eredeti koncepciójában is rosszfiúk/lányok voltak, akik oldalt cserélnek és hősies dolgokat visznek véghez (igaz, először még önös érdekből) -és most itt van ez a megújult felállás, ami tele van kétes döntésekkel, morálisan sokkal ingoványosabb talajon egyensúlyoz, mégsem süllyed el, működik a képregény... már az a gondolat is furának hat, hogy a kormány (és a tony stark vezette shield) pénzt adna egy ilyen őrületre, ahol összevegyítenek olyan életveszélyes elemeket, mint a fejek leharapásáról álmodozó venom-ot és a gyilkolást hobbiként űző célpontot -ráadásul a felelősséget a köztudottan bipoláris zavarban szenvedő norman osborn kezébe adják... jó sűrű warren ellis írása, nehezebben is jutottam át rajta, mint mostanság a marvel-köteteken, de megértem ezt a nagyot markolás igényét, mert nem csak ezzel a diszfunkcionális csapattal akart játszani, de mélyebben is akart a kiválasztott karaktereivel foglalkozni (és nem is árt a bemutatásuk, mert eddig nagyon az alsó ligában játszottak (mint a kínai radioaktív ember, meg az a srác, aki egy vasszűzben járkál az utcán, mert csak a fájdalom érzésével tudja elviselni az életet; igazából csak a csajok (az ex-sikító mimi és dr.karla sofen) voltak az ismerős pontok ebből a csapatból, ők is azért, mert az eredeti brigádnak is tagjai voltak anno)... ráadásul nem csak a thunderbolts-ra figyelünk oda, de azokra is lett bőven panel szánva, akikkel végül összecsaptak phoenix-ben -és ez azért is baromi jó koncepció, mert nem tudod eldönteni, hogy kinek is szurkolj a csetepatéban, hogy ki is az igazi rosszfiú ebben a történetben... mondhatjuk, hogy ez az új felállás jobban hasonlít a konkurencia suicidal squad-jára mint az eredeti ötletre, de talán csak egy jó adag arcoskodást vett át ellis odaátról. de ha nagyon akarom erőltetni, akkor beleláthatom a szatirikus hangvételbe is, hogy a szerző fejet hajtott alan moore-nak és frank miller-nek is (lásd a mattel-szerű reklám-betéteket, a hős-kereső valóságshow-t, vagy a tévében vitatkozó szakértőket)... mike deodato-t még sosem láttam ilyen szépen rajzolni, és nem csak az ember-ábrázolásai tűpontosak, de a panel-rendezésbe is sok egyedi csavart vitt bele... nem gondoltam, hogy valaha vissza fogok térni a thunderbolts-olvasók táborába, de túl hangosan kiabálta mindenki, hogy ez az a pont, ahol megéri bekapcsolódni, mert frissítő élvezetben lehet része minden képregény-szeretőnek, ha belevág... (és persze a folytatásra is maradni kell, ha másért nem, hát azért biztosan megéri, hogy láthassam, hogy norman osborn-on eluralkodik az őrület.) (×01.10.)

komment

Vasember -Az öt rémálom (The Invincible Iron Man -The Five Nightmares)

2019. január 07. 13:56 - RobFleming

ironman_09.jpg(Invincible Iron Man vol.2 #1-7) (2008-2009, Marvel Comics) (írta: Matt Fraction, rajzolta: Salvador Larroca) (magyarul: Hatchette, 2018)

 

nem sok kedvem van tony stark-hoz mostanság, mert egy méretes seggfejjé vált a polgárháború óta, aki mindenkivel csak keménykedik, mert ’regisztráció!’ meg shield-főnökség, blablabla... a marvel-nél is érezhették, hogy a mozi-termekből kiáradó tömegeknek nem adhatják ezt a tony-változatot, úgyhogy gyorsan az akkoriban nagyot pukkanó első iron man film ürügyén matt fraction kezébe nyomták a marshall-botot, hogy írjon valami olyat, ami a vadiúj olvasóknak számító, robert dowley jr mintájú pólóban érkező srácok/lányok is bátran a kezükbe vehetnek. úgyhogy szerzőnk nem is tétlenkedett, belecsapott egyből tony életébe, lerombolva mindent körülötte, amitől remélhetőleg magába száll, és elindul a jobb emberré válás útján -és a narráció néhány arrogáns megjegyzését (meg az utolsó füzetes pókember-vegzálást) leszámítva tényleg elviselhetőbb lett a pacák. és ugye nem kell mondanom, hogy ehhez is egy nő kellett a háttérbe... mert miközben a vasember technika (megint) rossz kezekbe kerül (egy update-elt gonosznak köszönhetően), ártatlan civilek olvadnak semmivé, megroggyan a mindig erős stark industries, szóval kijut bőven izgalomból és feszültségből, addig a kötet igazi lelkét a pepper/tony kapcsolat adja... már az elején is nagyon szerethető az a kacér évelődés, amit ez a két lüke előad, de a szál későbbi drámaivá fordulása után is nagyon működik ez a vonulat... de az emberivé formálás minden formájában hatékony, az sem véletlen, hogy tony nem csak elvi síkon csupaszodik le a kötetben, de a végső csatáját is szimbolikusan, a páncélja nélkül, puszta kézzel kell megvívnia... az elmúlt években két vasember sorba is beletört a (svájci) bicskám, de most érzem a leginkább annak a lehetőségét, hogy ki fogok tartani a végéig -leginkább azért, mert ez a most jól működő alkotó-páros még sokáig így együtt marad, így talán a színvonal sem fog magas amplitúdóval ingadozni. mert azért ne felejtsük el megemlíteni, hogy bár fraction egy korrekt, jó tempójú sztorit rakott le itt alapként, addig salvador larroca rajzai kiemelték ezeket a füzeteket a nagy átlagból -én nem tudom, hogy milyen technikával hozza létre ezeket a gyönyörűen realista paneljeit, de isten tartsa meg jó szokását... (×01.05.)

komment

Thor -Újjászületés (Thor -by J. Michael Straczynski, vol.1)

2019. január 07. 13:52 - RobFleming

thor_07.jpg(Thor vol.3 #1-8) (2007-2008, Marvel Comics) (írta: J.Michael Straczynski; rajzolta: Olivier Coipel, Marko Djurdjevic) (magyarul: Hatchette, 2018)

 

az előző thor sorozatot kénytelen voltam galádul félbehagyni, mert nem tudtam tovább elviselni a sok ’lőn’-t meg ’valá’-t, a középszerű kalandokat, így csak hallomásból tudtam, hogy a viharisten sem élte túl a képregénye befejezését -az viszont új információ volt, hogy vele együtt asgard (és összes lakója) is az enyészeté lett. de hát ebben a színes képregény-világban nincsenek végleges befejezések, mindenki tudta, hogy az északi istenségek hamarosan újra midgar földjét fogják taposni... mivel thor és kiscsapata nem csak egyszerűen meghalt, ezért kellett egy kis elvontság, hogy arról az elméleti síkról vissza lehessen hozni mindenkit -de szerencsére jms jól bánik ezúttal az elvontsággal. vagy legalábbis jól csomagolja epic-ségbe azt, ezért élvezetes olvasni, ahogy thor beizzítja a viharokat miközben újraépíti asgard-ot és kiszabadítja a lelkek fogságából a barátait. no meg az ellenségeit, mert egy thor kötet nem lehet meg loki intrika nélkül (emlékszem, hogy mekkora paláver lett az interneten, amikor egy nő érdemelte ki a mjölnírt (nekem még évek kellenek, hogy ehhez a sztorihoz eljussak majd), arról visszont hogy-hogy nem olvastam vérben-forgó kommenteket, hogy a csínytevés istene nemet váltott?)... bár erőteljes a mitológia jelenléte ezúttal is, jól ki van használva az is, hogy a földön játszódik a cselekmény. bár oklahoma elsősorban csak humorforrásként szolgál, jms valamiért aktualizálni is akarja ezeket a kalandokat, ezért elküldi hősét a katrinától sújtott new orleans-ba, valamint egy afrikai etnikai tisztogatás közepére is... rengeteget bújom mostanság a marvel-es olvasási listákat, amikben ezernyi ellentmondás van, ugyanakkor az tisztán kiolvasható mindegyikből, hogy érdemes felbontani a sorozat következő kötetét, mert az ottani első két füzet ide passzol, a többi része viszont már inkább a (már megint) közelgő nagy esemény utánra. ezért sem lett volna szerencsés ott hagyni thor-t a kötet végén, vérző testtel a porban... úgyhogy még itt kell értekeznem az első sztori kvázi epilógusáról, ahol megnézhettük thor odin-álmát, ahol sok mindent megtudhattunk az istenek atyja származásáról (és az is meg lett indokolva, hogy ő miért nem tér vissza a földre), de valahogy nálam a füzetek emberi oldala jobban működött, ahol végigélhettük hősünk örök szerelemének, jane foster-nek a szívszaggató drámáját... összességében meglepően jól működött számomra ez a kötet, talán mert pont olyan, mint a címszereplője, nagy, epikus és nem beszél sokat... (és valószínűleg plusz pontot számoltam fel azért, mert itt végre láthattuk, ahogy valaki jól elkeni tony stark száját!) (×01.04.)

komment

Daredevil -Cruel and Unusual

2019. január 07. 13:47 - RobFleming

ddv2_19.jpg(Daredevil vol.2 #106-110) (2008, Marvel Comics) (írta: Ed Brubaker, Greg Rucka; rajzolta: Paul Azaceta, Michael Lark) (eng)

 

ki kellett mozdítani matt-et abból az idegállapotból, amibe az elmúlt időszak szarságai miatt került -és ehhez ed brubaker (és aktuális tettestársa greg rucka) segítségül hívta a legkacérabb szeretőjét: a krimit... oké, előtte még áthúztunk magunkat egy füzeten, ahol a dühvel átitatott depresszió összes tünetét megvizsgálhattuk, különböző szemszögekből (ben ulrich ilyenkor mindig jól jön, mint morális iránytű), de aztán matt-nek sikerült annyira kitisztítania a fejét, hogy érdekelni kezdje egy ártatlan élet megmentése... bár mondhatjuk, hogy láthattunk már ilyen nyomozós sztorikat, számolatlanul, akár a tévében, akár a batman-füzetek tájékán, de itt is jól működött, ahogy a rejtély-központúsága összefogta a szálakat, ahogy felsejlettek egy tönkretett élet mögött a hatalommal való visszaélés és a korrupció rothadó szálai... és nem csak az volt a jó, ahogy matt megtalálta magában a tüzet arra, hogy ki akarja deríteni az igazságot, de hű magánnyomozója, dakota north is csilloghatott, mint erős és okos nő, aki a (szó szerinti) pofonok ellenére is egy bulldog kitartásával megy előre, ha szagot fogott (és gondolkozás nélkül teremti le az önsajnálatba burkolózó barátját is) -pedig szegény lánynak nem is kellene egy marék jéggel hűtenie a feldagadt száját, mert választhatott volna egyszerűbb életet is, de ő nem akart csupán egy szép (és üres) pofika lenni... a fenegyerek életének ezen pontján nagy szükség volt egy ilyen sztorira, ahol ki lehet futtatni pozitív hangulatúra a befejezést, ahol egy apró mosoly is megjelenhet a túl sokat megélt matt murdock arcán. (×01.03.)

komment

Daredevil -Hell to Pay, vol.2

2019. január 07. 13:43 - RobFleming

ddv2_18.jpg(Daredevil vol.2 #100-105) (2007-2008, Marvel Comics) (írta: Ed Brubaker; rajzolta: Michael Lark, Marko Djurdjevic, John Romita Sr., Gene Colan, Bill Sienkiewitz, Alex Maleev, Lee Bermejo, Paul Azaceta) (eng)

 

ha gonosz lennél, és valaki olyan életére törnél, aki már több fontos nőt is elveszített korábban, azt vajon mivel tudnád térde kényszeríteni...? mr.fear-ben nem a maszkja félelmetes (sőt), hanem az a hidegség, ahogy véghezviszi a nagy tervét, hogy az ősellenségének tartott matt murdock-ot megtörje. és mondhatjuk, hogy pont ezért veszélyes, ha egy szuperhősnek van magánélete is, mert a szerettei folytonos fenyegetettségnek vannak kitéve, ugyanakkor tényleg hatással van rád, az olvasóra is, ahogy elszörnyedve látod, hogy (jelen esetben) ed brubaker min húzza keresztül szerencsétlen milla-t. és ezúttal egy pillanatig sem érzed azt, hogy majd megkönnyebbülhetsz a végén, mint ahogy a vérző szuperhősökről tudod, hogy előbb-vagy-utóbb fel fognak állni a padlóról és győzedelmeskednek -nem, itt egy ember élete örökre tönkre lett téve egy értelmetlen bosszú miatt... matt nem is úgy reagál, ahogy a konszolidált szuperhősöktől megszokhattuk, a sarokba hajítja a moralitás utolsó fátylait is, és csonttörő módon halad előre, hogy véget vessen ennek az őrületnek (még a maszkja nélkül, a bíróságon sem tudja türtőztetni magát)... az ember nem jókedvében olvas fenegyerek történeteket, mert nyomasztóan tudnak ezek a borzalmak rátelepedni az élményre, ugyanakkor meg talán mindenkinek szüksége van arra, hogy néha összetörjék a lelkét kicsit -nagyon... (csak mellékesként kaptunk némi alvilági banda-harcot is, csak hogy egy kicsit kapcsolódjunk a korabeli fő irányvonalhoz is, ahol már láthattuk, hogy a hood irányítja a dolgokat a sötét sikátorokban.) (a 100. számba kötelező mindig valami visszaemlékezést csempészni? igaz, itt meg lettek indokolva a bevillanó régi képek matt hallucinációival, kár hogy nem sok újdonságot tartalmaztak, csak a szokásos dd témákat, idősebb murdock-ot, célpontot, elektrát és persze a legjobban vérző sebet: karen-t.) (hmmm, egy ilyen komor sorozatba elhelyezni egy inside-joke-ot? a taxi tetején annak az oceanic airlines-nak a reklámja bukkant fel, akiknek a repülőgépe lezuhant a lost című sorozat nyitányában.) (×01.02.)

komment

Daredevil -Hell to Pay, vol.1

2019. január 07. 13:39 - RobFleming

ddv2_17.jpg(Daredevil vol.2 #94-99) (2007, Marvel Comics) (írta: Ed Brubaker; rajzolta: Lee Weeks, Michael Lark) (eng)

 

szóval itt az ideje, hogy utánakeressek, mennyi tanulmány készült már arról az utálatról, ami a képregényírók-és-szerkesztők irányából árad a párkapcsolatok és különösen a házasságok irányába... és ha igazán át akarjuk érezni, hogy milyen feleségnek lenni a marvel univerzumban, akkor ez a tökéletes olvasmány, mert ebben a kötetben sokszor mrs.murdock, azaz a vak milla szemszögéből nézhetjük az eseményeket (már ha élhettek ezzel a morbid fordulattal). és át tudjuk érezni, hogy aggódik a férje miatt, aki minden éjszaka másokért kockáztatja az életét, tudjuk jól, hogy milyen szenvedés lehetett neki átélni az elmúlt időszak megpróbáltatásait, és még azt is megértjük, hogy érzékenyebben reagál egy nőre, aki akaratlanul is komoly befolyással bír a férfiemberekre... de ez még nem elég ed brubaker-nek, szegény nő még egy étterembe sem mehet el nyugodtan a férjével, mert egy őrült ott is rájuk talál, aztán még kap is pár pofont, és végül egy szál semmiben le is dobják egy tetőről... matt-nek nem csak ezzel a magánéleti csomóval kell megküzdenie, hanem a már emlegetett őrülttel is, egy önmagából kifordult régi baráttal, aki kifejezetten nagyokat tud ütni, ennek ellenére a régre nyúló kapcsolatuk miatt önmagától is meg kell próbálnia megmenteni... részben talán könnyebbséget jelent, hogy a hell’s kitchen-i rendőrök elnézőek a helyi hősükkel szemben, mert ők pontosan tudják, hogy mennyire fontos szerepe van a környék megtisztításában, viszont az utóbbi idők fenegyerek-ínsége meg felbátorította az összes mocskot, akik most rászabadultak az utcákra, úgyhogy mindig esemény-teli az éjszakai műszak. de könnyű meglátni azt is, hogy az eseményeke összefüggnek, hogy megint van valami igazán alávaló gonosz, aki a háttérből irányítja ezeket az eseményeket... lélek-rágás, narrációval fedett akciók, fokozódó feszültség -ja, és azt ugye mondtam már, hogy mennyire ördögien ért brubaker a cliffhanger-ekhez...? (×01.01.)

komment
süti beállítások módosítása