books in my belly

Avengers -Clear and Present Dangers

2016. július 27. 15:09 - RobFleming

avengers_03.jpg(Avengers vol.3 #8-15) (1998-1999) (írta: Kurt Busiek, rajzolta: George Perez)

 

ebben a kurt busiek heavy időszakban (az avenger mellett lásd még: thunderbolts, iron man) egyre jobban kiigazodok az öreg írás-technikáján. akció-központú minden füzete, csak néha szakítja meg ezeket az akciókat némi kosztümökről szóló csevejjel... na jó, viccelek, de igazából az is kiderült most, hogy az íróúr is kábé ennyire veszi komolyan a karakter-pillanatokat, hiszen amikor végre leülteti beszélgetni a hősöket (egy jazz-klubba!), akkor személyesen megjelenik a lapokon, hogy megnyugtasson mindenkit, nem kell sokat várni, és jön a zúzás... persze az erős ellenfelek püffölése közben se’ felejtkezünk el a karakterekről, mert még mindig sokat gondolkoznak és narrálnak, az én ízlésem szerint egy kicsit túl sokat is... de valószínűleg ez attól is függ, hogy melyiküknek milyen problémái vannak, mert míg annak tudok örülni, ha wanda bajaival foglalkozunk, addig jogbajnok nyivákolására kevésbé vagyok kíváncsi... amire még szintén lehet számítani egy busiek műben, az a mindent körbefonó nosztalgia, és most extra adagban kaptuk ezt is, mivel évfordulót ünnepeltünk az avengers életében, úgyhogy jöhetett a parádé meg az utalás-halmaz -egész addig, míg nem jött egy rosszfiú tönkretenni a bulit... kicsit azt érzem, hogy nem csak a csapat-összetétel nívója miatt ez a nagy összegzős zászlós-hajója a marvel-nek, hanem mert kvázi itt lehet reklámozni a többieket is, mondjuk a thunderbolts-ot vagy a new warriors-t (azért meg külön respekt, hogy arra is jut a figyelemből, hogy cap pihenjen egy számot itt addig, amíg deadpool-lal mentik meg a világot). a vége persze nyitott, remélem legközelebb több csavar jut a nagy ellenfélig való eljutás útjára, vagy a kvázi szcientológus csapat jól megkavarja majd a megkavarnivalót... (u.i.: beast mit szívott, hogy ennyire túlpörögte a vendégszereplését...?) ($$07.27.)

komment

Iron Man -Revenge of the Mandarin

2016. július 26. 15:19 - RobFleming

ironman_02.jpg(Iron Man vol.3 #8-14, Iron Man & Captain America Annual, Fantastic Four vol.3 #15) (1998-99) (írta: Kurt Busiek, Chris Claremont; rajzolta: Sean Chen, Patrick Zircher, Salvador Larroca) (eng)

 

vajon kurt busiek mennyi képregényt olvasott életében...? amikor az ő füzeteit olvassa az ember, mindig érzi ezt a mérhetetlen tudást a háttérben, de az a jó, hogy sosem hagy minket sem a félhomályban, hanem beleszövi a múltat is panelekbe, hogy értsünk mindent, például a mandarin motivációját. és az is jó, hogy ezek a flashback-ek nem törik meg a lendületet, így filmesen, eszeveszett tempóban rohannak az oldalak (kivéve, ha teleírja őket gonosz-monológokkal...), folyton valami akció közepén vagyunk, szadomazo whiplash-sel harcolunk, vagy orosz szuperhősök csatlakoznak a bunyóhoz (még sarló/kalapács utalás is van!), esetleg egy óriás robot-sárkányhoz repülünk túl közel... és teszi mindez azért, hogy, testileg/lelkileg megtörje a hőst. és jó, hogy van idő kifejteni ezeknek a töréseknek a következményeit, mert komolyan a sebek, veszélyben a titkos identitás, sőt, még az is felvetődik, hogy tony sosem viselheti többé a páncélt. innen szép visszajönni... (a rehab-kórháznál csak én éreztem egy jó adag thunderball-feeling-et, vagy csak a james bond mániám uralkodott el rajtam...?) (azért a nagy rohanásban hagynak kicsit gondolkozni is, például azzal, hogy a mandarin egy modern feudalizmust akar építeni, ha már nem lökheti az egész világot vissza a középkorba...) (azért frusztráló lehet, ha elkezdesz egy sztorit olvasni egy sorozatban, és az egy másik füzetben ér véget -ugye fantastic four rajongók...?) ($$07.21.)

komment
süti beállítások módosítása