books in my belly

Captain America -American Nightmare

2016. július 12. 09:43 - RobFleming

cap_02.jpg(Captain America vol.3 #9-13, Captain America/Citizen V Annual) (1998-1999) (írta: Mark Waid, Kurt Busiek, Barbara Kesel; rajzolta: Andy Kubert, Doug Braithwaite, Mark Bagley) (eng)

 

oh, azok a kilencvenes évek, amikor minden digitálissá vált -még cap pajzsa is... a sok generikus csihipuhi között mindig érdekes megállni egy kicsit, és foglalkozni az emberrel a maszk mögött, megnézni a hősködés-mentes mindennapokat, vagy még inkább a mindennapi hősködéseket, kicsit megfürdetni a képregényvilágot a realizmusba, akár valós problémákat is behozva a rajzolt lapokra. sajnáltam is, hogy mark waid csak egy apró ízelítőt akart adni ebből nekünk (láthattuk steve-et a lakó-közösségében, sőt, még politizálni is), de aztán inkább egy generikusabb szuperhős-történetre fordult át, világuralomra törő gonosszal, magukból kifordított hősökkel -nincs ezzel semmi baj, csak az emberi kezdés után valami mélyebbet szerettem volna inkább. mondjuk, hogy jobban fejtegessük az amerikai álom mibenlétét, vagy azt, hogy mit is jelent a kapitány, mint szimbólum az embereknek... (a citizen v-s annual egész máshogy működött, ott nem is volt ígéret mélységre, csak olcsó kalandfilmes és világháborús ponyva-hangulatot akart árasztani, és ezt a küldetését sikeresen teljesítette is.) ($$07.11.)

komment

Thor (by Dan Jurgens & John Romita, Jr.), vol.1

2016. július 11. 11:29 - RobFleming

thor_01.jpg (Thor vol.2 #1-7) (1998-1999) (írta: Dan Jurgens, rajzolta: John Romita, Jr.) (eng)

 

mindig izgalmas behozni egy új karaktert az olvasási palettára, főleg, ha már ismered őt egy másik médiumból (filmekből, tévéből), mert így már kialakult benned egy kép, hogy milyen lehet az a történet, ami esszenciálisan bemutatja a hőst, és aztán érdekes látni, hogy beváltják-e az első füzetek ezeket a prekoncepciókat. például elvárja az ember, hogy az asgard-i viharisten történetét újraindító történet csordulásig teljen természetfeletti elemekkel, nagyhatalmú lényekkel -és nem is kell csalódnunk most ebben... bár a viking istenségek még nem mind kerültek elő a lost gods óta (örülék vala, hogy nem felejtettük el ezt a szálat!), de azért így is van elég isteni hatalommal rendelkező lény, akivel össze lehet csapni. és a főgonoszok még csak épphogy megmutatkoztak, a háttérből szövik a maguk szálaikat. ugyanakkor az alkotók próbálták az emberi oldalt is erősíteni -először azt hittem, hogy azért emelődik ki egy halandó az első számban, hogy kontrasztot nyújtson, de aztán egy érdekes fordulattal thor alteregójává vált. bár kicsit tartok tőle, hogy azért erőltetik ezt a vonalat, hogy a magánéletet gubancolják vele (nem véletlen, hogy jane foster is beköszönt már)... szóval egész nagyot suhintottak a mjölnir-rel elsőre, még az avengers-t is bevetették, hogy hassanak ránk, romita jr. retrós képei is kellemesek. csak egyetlen dolog van, aminél komoly kihívás elé állítottak: hogy megértsem thor historizáló beszédét... ($$07.09.)

komment
süti beállítások módosítása