books in my belly

B.P.R.D.: Hollow Earth and Other Stories

2016. március 10. 15:47 - RobFleming

bprd_01.jpg(2002 + 1998-99) (írta: Mike Mignola, Christopher Golden, Tom Sniegoski, Brian McDonald; rajzolta: Mike Mignola, Ryan Sook, Matthew Dow Smith, Derek Thompson)

 

elsőre skandalumnak tűnhet egy hellboy nélküli hellboy kötet, de 1. azt már megtapasztalhattuk korábban is, hogy a többi karakter is van olyan érdekes, mint a nagy vörös pofozógép, és 2. ott van azért ez a kedves démon a háttérben. igaz, hogy csak flashback-ekben bukkan fel, de mindannyiszor fontos szerepe van, ahogy kapcsolódik a csapat többi tagjához, és érdekes módon, minden alkalommal az embersége világlik ki. és ez az, ami valahol össze is kovácsolja ezeket a különleges lényeket. a fő sztori szépen simul az eddigi univerzumba, most épp a föld alól jön a fenyegetés (de azért ne gondoljátok, hogy nincs egy-két horogkereszt a háttérben...), ami talán újdonság, hogy tényleges csapatmunka folyik, mindenki beveti a speciális képességeit, hogy diadalmaskodjanak a szörnyek felett, és megmentsék a lányt. mint egy igazi klasszikus ponyvában... a három kiegészítő sztori közül egyik tényleg csak kiegészített, összekötötte az ismereteinket roger-ről. a rákolló johnson sztori lehetne egy retro batman füzet is, ha nem lenne benne egy lebegő agy... viszont az abe sapinens szóló sztori nagyon kilógott, főleg rajzilag, de a rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos zavaros bűntudat-keltése sem igazán működött... ($$03.10.)

komment

Hellboy -Conqueror Worm

2016. március 10. 12:20 - RobFleming

hellboy_05.jpg(2001) (írta és rajzolta: Mike Mignola)

 

azt megértem, hogy mike mignola vonzódik a lovecraft-i csápos lényekhez, node honnan jön a késztetése, hogy mindenre horogkeresztet rajzoljon...? minden szempontból esszenciális hellboy-kötet volt ez, mert megvan benne minden, ami miatt szeretjük ezt az egyedi univerzumot (misztikus gonoszok, őrült tudósokkal járó őrült ötletek, nácik, nagy bunyók, kis moralizálások, és a monumentális történethez képest minimális kinézet); de azért is, mert rengeteg aprósággal építkezett az eddigi négy kötetre, nem csak egy újabb ökölharcnak érződött a gonosszal, hanem egy tényleges organikus univerzum-építésnek. ...és nem tudom miért, talán a színezés teszi, de már az első képkockától kezdve be tudnak húzni ebbe az ismerős világba, mert elég egy panelt látnod, és otthonosan érzed magad mignola társaságában... no, de nézzünk túl a világ végére vágyó nácikon, a sötét jövőt elhozó férgeken, egész a kemény külső által takart nagy szívig, mert igenis fontos, hogy meglássuk az embert a szörnyben -vagy a homunculus-ban... ($$03.10.)

komment

Nem olyan csaj (Not That Kind of Girl)

2016. március 08. 10:19 - RobFleming

nemolyancsaj.JPG(2014) (írta: Lena Dunham)

 

lena dunham-ről az a kép él bennünk a girls-béli karaktere által, hogy egy okos, szellemes, de baromira neurotikus és hisztis, aki szerethető, de nem mindig könnyű elviselni. elolvasva a könyvét csak megerősödött bennem ez a kép, ez a lány önmagát játssza (és írja), csak sokszorosan felnagyítva... én azért szeretem már öt éve a girls-t, mert mindig brutálisan őszintén tolja magát az arcomba, az életszagúságának minden kellemetlen szagával együtt, és szerencsére lena-nak mindegy, hogy script-et ír vagy könyvet, ezt az őszinteséget nem tudja levetkőzni. persze, biztos szépít itt/ott, de azért van, amikor az ember kellemetlen kukkolónak érzi magát. de kellenek ezek a pillanatok, mint amikor a megerőszakolásról van szó, vagy amikor a halálról elmélkedik szomorúan, hogy igazán érezzük ezt az igazi lena-t. amit kicsit sajnálok, hogy a számomra legérdekesebb témába nem ment bele jobban, azaz hiányoltam a bennfentes szaftos pletykákat a girls forgatásáról -vagy hogy jobban kifejtse azt, hogy hogyan kaphatott sorozatot egy huszonéves lány az hbo-tól. de egyébként örömmel csipegettem néhány estén át lena gondolatait. ($$03.07.)

komment
Címkék: biopic

Preacher -Proud Americans

2016. március 07. 14:49 - RobFleming

preacher_03.jpg(Preacher #18-26) (1996-97) (írta: Garth Ennis, rajzolta: Steve Dillon)

 

azt hiszem garth ennis szó szerint veszi a deus ex machina fogalmát -mert már másodszor dobja magát a nagyszakállú mindenség urát egy veszett helyzetbe... mert azt el kell ismerni, hogy nagyon szépen tudja felfokozni az eseményeket ez az észak-ír kurafi, úgy tűnik, hogy minden nagyobb sztori-szál végét zúzásba borítja -miután gyönyörűen összerántott minden szálat egybe. persze nem csak a keménység villogott, tele volt komikummal is a grál ’lovagok’ szála (lásd még: a szent sarj, őszentsége méretei, a töketlen kínzómester), de azért volt bennünk némi fenyegetés is. a flashback-szerkezet továbbra is megmaradt, így tudjuk meg a genezis nevű lény keletkezés-történetét, valamint kicsit mélyítették cassidy hátterét és jesse családi múltját is. szerintem nincs azzal baj, hogy a nagy világmegváltós szál mellett más dolgok is érdeklik az írót, ha azokat ilyen jól bele tudja fűzni a nagy egészbe (gondolok itt a vietnámi háborúra, vagy az ír felkelésre és az amerikába bevándorlásra). ...no, egy újabb fenyegetés hárult el, mehetünk tovább az isteni úton -illetve, tudomásom szerint teszünk még egy kis kitérőt... ($$03.05.)

komment
süti beállítások módosítása